Ochrana BETA

S nastupující AI začínám být obezřetnější. Pokud doposud vše bylo vázané systémově, tak jsem to neřešil. Pokud do systému je implementována AI, která začíná mít svůj rozum, tak zde už je třeba být ve střehu.
Zatím jsem pořešil SEZNAM a METU. U Seznamu jsem ponechal přístup pouze na E-mail a Mapy, což jsou služby, které zatím hodlám využívat. Ostatní personalizace jsem zakázal. Ostatně vše ostatní kopíruje tendenční chování, SEZNAM přerostl náš dvorek a začíná se chovat, tak jak ostatní velcí poskytovatelé.
META může k trénování své umělé inteligence využívat obsah vytvořený uživateli například v USA, ale v Evropě díky striktnímu GDPR narazila a byla nucena způsob nakládání s daty evropských uživatelů přehodnotit. Problém je v tom, že například podklady v různých generátorech obrázků, který z vás udělá třeba Digitálního tvůrce, nebo se nazvete jinak, tak využívá dostupné zdroje, tudíž třeba z METY (Instagram, FB apod.) Na FB opakovaně probíhal hoax, kde si lidé mysleli, že tím, že svůj nesouhlas vyjádří na svém profilu, že je to závazné. Není tomu tak. META musela na základě regulačního evropského úřadu implementovat do podmínek možnost nesouhlasu. Udělala to tak, aby to bylo co nejméně viditelné a co nejvíce komplikované.
Takže, kdo by chtěl, tak přikládám návod. Nikoho nenavádím, každý dle svého uvážení, dělám to pouze z pozice mé „trochu“ PC gramotnosti. Opravdu to funguje a protože za tím sedí stejně AI, tak je to i rychlé. I laik by to měl zvládnout bez problémů.
Jak se odhlásit?
V klasickém nastavení jsou ovládací prvky docela skryté:
  1. Na Facebooku klikněte vpravo nahoře na svou profilovku.
  2. Zvolte Nastavení a soukromí.
  3. Vyberte Centrum soukromí.
  4. V menu vyberte Další zásady a články.
  5. Poté klikněte na Jak Meta využívá informace pro modely a funkce generativní Al.
  6. V tomto dvoustránkovém textu pak ke konci klikněte na odkaz právo vznést námitku.
  7. Dostanete se na stránku nápovědy, kde musíte vyplnit svou zemi a e-mailovou adresu a vypsat slovy námitku. „Sdělte nám prosím, jaký má na vás toto zpracovávání dopad.“
Co do námitky napíšete, to je samozřejmě na vás. Je to mimochodem skvělá příležitost zapojit umělou inteligenci. Je ostatně nepravděpodobné, že by na druhé straně váš text četl živý člověk.
Následně ještě musíte potvrdit e-mailovou adresu, do schránky vám přijde šestimístný kód, který následně přepíšete do druhého kroku formuláře. A pak počkáte na schválení.